Kultuuripaun

2017. aasta on Laste ja noorte kultuuriaasta “Mina ka!”, mis seab kultuurielu keskmesse meie noorema põlvkonna. Teema-aasta puhul toimus 2. novembril 2017 Kumu auditooriumis lastekultuurile pühendatud foorum “KULTUURIPAUN”, kuhu olid oodatud kõik, kes lapsi kultuuri juurde juhatavad ja nende valikuid suunavad.

Küsiti, mis on lastekultuur ja kas seda peaks käsitlema eraldi muust kultuurist? Kes loovad laste kultuuriruumi, millist kultuuri lastele pakutakse ning mida nad ise vajavad ja hindavad? Arutleti, kas kultuur on ühtviisi kättesaadav igas Eestimaa paigas elavatele lastele ning kelle ülesanne on lapsi kultuurini juhatada? Kuuldi, kuidas Põhjamaades lapsi kultuuri juurde tuuakse, millised on nende lastekultuuri strateegiad ja milliseid tulemusi need on toonud.

Foorumil esinesid Rootsi lastekultuuri strateegia nõunik Jenny Löfström Ellverson, Norra Kultuuriranitsa valdkonnajuht Stale Stenslie ja Helsingi lastekultuuri programmi Kultus.fi projektijuht Jaana Kokkonen. Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi vanemteadur Marju Kõivupuu rääkis, mis peaks kindlasti olema ühe lapse kultuuripaunas, koolipsühholoogia professor Eve Kikas arutes selle üle, mis on ajas muutunud – kas laps, keskkond või mõlemad. Katrin Maiste Eesti Instituudist tutvustas ülemaailmse eesti laste kultuuriküsitluse tulemusi, näitlejad ja ettevõtjad Toomas Tross ja Haide Männamäe rääkisid elamuse sünnist. Filmirezissöör Janno Põldma peegeldas oma kogemusi vanaisa rollis, näitleja ja õpetaja Kristo Veinberg vaatles kooli rolli lapse kultuurielus. Heategevusfondi Aitan Lapsi kogemusest kõneles Eve Männik. Foorumit juhtis Hannes Hermaküla.

Foorumi korraldajad on Laste ja noorte kultuuriaasta “Mina ka!”, Eesti Lastekirjanduse Keskus, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Rootsi Suursaatkond, Rahvakultuuri Keskus ja Eesti Kultuuriministeerium.

Lisainfo:
Marju Kask, laste ja noorte kultuuriaasta projektijuht, tel 522 8659, marju.kask@elk.ee
Triin Soone, Eesti Lastekirjanduse Keskus, tel 6177 230, 5919 0363, triin.soone@elk.ee