Paide noorteni jõudis 20 armastuskirja

Paide Avatud Noortekeskus ja Järvamaa Noortekogu kogusid kevadel ja suvel  armastuskirju, et tutvustada noortele armastuskirja žanri ning innustada neid ka ise kirjutama. Kokku jõudis Paide noorteni 20 armastuskirja, nende hulgas 16 isiklikku kirja, kolm postkaarti ja üks märkmik.

Noored kogusid armastuskirju, mida inimesed on teineteisele südamest kirjutanud ning mis on nende jaoks olulise väärtusega. Oodatud olid nii uued kui ka juba aastate eest kirjutatud kirjad. Kõige vanem saadud kiri pärines aastast 1926 ning kõige uuem aastast 2016.

Kirjade hulgas on kaks venekeelset kirja koos pildiga. Pildil on kujutatud abielupaari, kes saatsid üksteisele armastuskirju 1959. aastatel. Kogujateni jõudis ka 52-leheküljeline märkmikraamat, kus igal lehel on neiu ühe lausega üles märkinud, miks ta oma elukaaslast armastab. Üks kiri jõudis Paide Avatud Noortekeskusesse interneti teel.  Selle armastuskirja oli üks neiu saatnud oma noormehele Facebooki vahendusel.

Armastuskirjade ridade vahelt võib välja lugeda siiraid emotsioone. Kirjad kajastavad nii igatsust, armukadedust, armastusavaldust, andeks palumist kui ka külluslikku armastust. Tähtis oli see, et tegemist ei oleks ilukirjandusega, vaid igaühe enda emotsioonidest inspireeritud ja talletatud loominguga.

Armastuskirjade kogumise aktsioon ärgitas nii mõndagi inimest otsima üles oma ammune kirjasõber ning küsima talt luba kiri avalikustada. Projektijuht Marita Kutsar ütles, et see on äärmiselt tore, sest tänu projektile leidsid inimesed taas omavahel kontakti ja said jagada oma eluteel kogetut.

Paidelased koostavad nüüd armastuskirjadest kogumikku, kus avaldatakse fotod armastuskirjade originaalidest, kõrval trükitud kirja tekst. Osa kirjade juurde tuleb ka märkus, miks autor on tahtnud just seda kirja noortega jagada. Kogumikust saab Eestimaa südames asuva Paide linna kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Samuti pannakse aasta lõpus üles armastuskirjade näitus, et kõigil oleks võimalik kirju lugeda ja vaadata.

Projekti toetab laste ja noorte kultuuriaasta ideekonkursi „50 ideed!“ raames.

Lisainfo:
Marita Kutsar
marita@paideank.ee
+37253339539

Foto: http://kummut-tegelinski.blogspot.com.ee/2015/03/eesti-vanad-asjad-vanad-armastuskirjad.html