ETV tütarlastekoor esindab Eestit kooride Eurovisioonil

Laupäeval, 22. juulil toimub Riias Euroopa Ringhäälingute Liidu EBU algatusel esimene Eurovisiooni lauluvõistlus kooridele “Eurovision Choir of the Year”. Üheksa osalejamaa hulgas on ka Eesti, keda esindab ETV tütarlastekoor Aarne Saluveeri juhatusel.

ETV Tütarlastekoor esitab kava “Absolute Tormis”, mille osadeks on nii helilooja Veljo Tormise originaallooming kui ka tõlgendused rahvaviisidest. Esituse on lavale seadnud Anne Türnpu.

Koori presidendi Grete Ly Pindma sõnul algasid ettevalmistused Eurovisiooniks juba talvel: “Veljo Tormise muusika on meie koorile alati olnud väga hingelähedane. Helilooja looming on mänginud ka meie dirigendi Aarne Saluveeri enda elus olulist rolli, mistõttu püüab ta meie tõlgendusi Tormise teostest viimase piirini lihvida. Saluveeril on anne võluda inimestest välja midagi, mille olemasolust nad isegi teadlikud ei olnud. Loodame, et suudame Eurovisioonil kõik oma pingutused kokku võtta ja muusika nii meile endile kui ka kuulajatele ära mõtestada.”

Dirigent Aarne Saluveer ütles, et ETV tütarlastekoori missiooniks on viia kooride Eurovisioonile eestikeelset ja eestimeelset muusikat. “Tegemist on keeleülese muusikaruumiga, kus loomulikult tõlgitakse ja antakse inimestele teada teoste sisu, aga muusika sisuline tekstiväärtus on niikuinii suurem, kui keegi läbi tõlke üldse tajuda suudab,” rääkis ta ERRi Menule antud intervjuus.

Kokku osaleb kooride Eurovisoonil üheksa koori. Teised osalejad tulevad Austriast, Belgiast, Taanist, Lätist, Saksamaalt, Sloveeniast, Ungarist ja Walesist. Kõigil kooridel tuleb esineda kuue minuti vältel. Esitusi hindab professionaalne žürii, kuhu kuuluvad Briti helilooja John Rutter, maailmakuulus Läti metsosopran Elīna Garanča ja Šveitsi dirigent Nicolas Fink.

Muusikaõhtut juhivad Grammyga pärjatud helilooja-dirigent Eric Whitacre ja Läti televisiooni saatejuht Eva Johansone. Ülekande režissöör on Peter Maniura (BBC). ETV2 kanalil kommenteerib Eero Raun. Otseülekanne Riia Arenalt algab laupäeval, 22. juulil kell 21.05 ETV2-s, kordus neljapäeval, 27. juulil kell 22.50 ETV-s.

Loe ka:
Aarne Saluveer kooride Eurovisioonist: see on põnev hüpe ettepoole
ERR video: ETV tütarlastekoor startis Riiga: ärevus on sees

Tekst: ERR Menu ja ETV tütarlastekoor
Foto: Kaupo Kikkas