Pal-tänava poisid

Suure ungari kirjaniku Ferenc Molnàri noorteromaan „Pál-tänava poisid” kuulub aegumatu temaatika, põneva süžee ja värvikate karakteritega kindlalt laste- ja noortekirjanduse klassikavaramusse.

Iga koolipoiss selles seiklusloos kannab endas unistusi ja on täis pealehakkamist nende eest võideldes. Kaasahaarav lugu räägib ungari noorukitest, kes mänguplatsi lahingutes kannavad ideed kodumaa iseseisvuspüüdlustest.

Pál-tänava poiste ja Botaanikaaia punasärkide võitlusest saeveski krundi pärast on pannud kaasa elama, mõtlema aust ja sõprusest ja sellest: „… mis on õieti see elu mille, kord kurvad, kord rõõmsad, aga alati võitlevad teenijad me kõik oleme.” (F. Molnàr) Romaan „Pál-tänava poisid” ilmus 1907. aastal. Teosest on tehtud mitmeid teatri- ja filmiversioone. Eestis jõudis romaan esmakordselt teatrilavale Draamastuudio teatris Andres Särevi dramatiseeringus 1932. aastal.

Ferenc Molnàr on ungari kirjanik, üks XX sajandi ungari näitekirjanduse silmapaistvamaid, rahvusvaheliselt kõige tunnustatum esindaja. Tema näidendid „Liilia”, „Mäng lossis”, „Luik” jt püsivad pidevalt teatrite repertuaaris.

VAT Teater

Sihtgrupp: alates 12. eluaastast

Etendus on kahes vaatuses ja kestab ca 2 tundi ja 25 minutit.

Esietendus 16. novembril 2004 Rahvusraamatukogu Teatrisaalis.

Lavastus „Pál-tänava poisid” esietendus VAT Teatris 16. novembril 2004. aastal.

Lavastuses mängisid Margo Teder, Janek Sarapson, Tanel Saar ja Kaspar Jancis. See koosseis mängis lavastust 10 aasta vältel 200 korda. Viimane etendus toimus 7. novembril 2014. Lavastaja Aare Toikka ja kunstnik Kaspar Jancis toovad lavastuse uue näitlejatekooslusega välja novembris 2015.

Vaata lisa:

http://www.vatteater.ee/et/lavastused/9/pal-tanava-poisid.html

http://www.kultuur.info/syndmus/pal-tanava-poisid-2017-01/